A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

A horgászokat is érinti a 2018 decemberi törvénymódosítás


telefon

 

November végén elkészült az a beadvány, amely a mezőgazdasági, állattenyésztési, természetvédelmi törvényeket érintő változások mellett a halászati, horgászati törvény módosítására irányuló javaslatokat is tartalmaz.

A horgászkártya bevezetésének indoklásaként a Mohosz publikálásában már említésre került, hogy a horgászszervezet a 2019-es évtől jelentős állami feladatokat is el fog látni. Ezen feladatok ebben a javaslatban kerülnek törvényileg is alátámasztásra. Talán a legfontosabb változás, hogy az eddigi gyakorlattal ellentétben az állami horgászjegy kiadására ezentúl a Mohosz lesz jogosult, illetve a horgászszövetség által megbízott horgászegyesület.

Két olyan megfogalmazás is szerepel a tervezetben, amely a digitális korszak beköszöntét készíti elő, az első arra biztosít lehetőséget, hogy a kötelező okmányok elektronikus úton is kiválthatók, tárolhatók legyenek. „ Az állami horgászjegy, a turista állami horgászjegy és az állami halászjegy, valamint a horgász fogási napló és a halász fogási napló, továbbá a területi jegy elektronikus formában is kiadható.”


Mondjuk kicsit lejjebb ez olvasható: „ …A halfogási tevékenységet végző személy köteles magánál tartani horgászat esetén a horgászegyesületi tagságot igazoló, a horgászszövetség által kiadott
Magyar Horgászkártyát, a papíralapú állami horgászjegyet vagy a turista állami horgászjegyet, területi jegyet és a horgász fogási naplót”

Vagyis egy darabig marad a papír, ám talán nemsokára eljön az az idő is, amikor elegendő lesz a mobiltelefonunkon bemutatni a horgászati jogosultságunkat igazoló engedélyeket.

Mindenesetre online váltott jeggyel én már jártam úgy, hogy a kocsiban maradt papír alapú jegyet nem erőltette a halőr, elég volt neki bemutatnom az e-mailen kapott pdf dokumentumot, amelyről ugyanúgy le tudta csippantani a QR kódot.

A lehetőség egyben kötelesség is, mert ugyanebben a javaslatban szerepel már az is, hogy ha elektronikusan kapjuk meg az engedélyt, akkor a mi felelősségünk az informatikai eszközön való bemutatás is.


„Elektronikus formában kiadott halfogásra jogosító okmányok esetében a halfogásra irányuló tevékenység jogosultságának igazolását az érintett személy a horgászhelyen és a horgászat teljes ideje alatt – az (1) bekezdésben foglaltaktól eltérően – informatikai eszközén keresztül köteles biztosítani.”


Vagyis lelkesedésünket a fentiek alapján, tanult horgászismerősöm által megfogalmazott sorokkal le is hűthetjük: „Azért ennek is van buktatója. Lemerül/elázik az informatikai eszköz, oszt jól megbüntet a halőr.”


Mindenesetre úgy tűnik, előbb vagy utóbb elérkezik a horgászati adminisztrációba is a digitális korszak és már csak egy letűnt korszak emlékeként fogunk majd tekinteni a jó öreg és mindenki által „közkedvelt” ikszelgetős papír alapú fogási naplóra is.

Szeretnéd tudni, ha új hírünk van?

© 2020 fishinfo.hu I horgászportál, horgászhírek, tippek, trükkök, receptek, horgászfelszerelés, versenybeszámolók

Facebook

Feliratkozás hírlevélre

Untitled 1